RSS
niedziela, 31 października 2010
małe co nieco:-P

Dzisiaj zamieszczę przepis na coś według mnie naprawdę przepysznego, coś co sprawiło, że z każdym kolejnym kęsem czułam niedosyt i żal, że w tak szybkim tempie znika mi to z talerzyka:P. Nie trzymając już Was w takim denerwującym napięciu powiem, że są to CIASTECZKA PIERNIKOWE Z NUTĄ CHILLI. Po prostu dla mnie bomba, niesamowicie przypadły mi do gustu są pyszne, mieciutkie, korzenne i do tego taak czekoladowe!

Drugim słodkim wypiekiem, który sprawił, że oszlałam na jego punkcie jest CIASTO MARCHEWKOWE Mrs Dukanowej. CUDO!!! I opis można sobie skopiować z góry, bo smaki miały podobne z tym, że w ciescie naturalnie było czuć smak marchewki. Wszystko polałam czekoladową i mleczną białą polewą. Paluchy lizać!!!!!!!!! Oczywiście gdyby ktoś zapomniał to wszystko jest jak najbardziej dukanowe:D

 

Przepis na ciasto marchewkowe znajdziecie na blogu Mrs Dukanowej, dlatego niżej podam przepis na Pierniczki:)

 

2 jaja + 1 żółtko (mi akurat zostało po marchewkowcu)

3 łyżki otrębów (dałam niezmialone)

3 łyżki serka homo

1 łyżka maślanki lub mleka

2 łyżki słodzika

1 płaska łyżka kakao

przyprawy korzenne (chciałam dać gotową przyprawę do piernika, ale znalazłam, więc dawałam na oko szczyptę kardamonu, imbiru, chilli, cynamonu i goździków rozmiażdżonych)

 

Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy i wylać do silikonowej formy prostkątnej. Piekłam na oko może 15 min w 180 st. (najlepiej sprwadzać patyczkiem, bo piekarniki rożnie grzeją). Potem wykrawałam foremkami ciasteczka i polałam polewą.

 

 


POLEWA BIAŁA I CZEKOLADOWA

6 łyżeczek mleka w prochu odtłuszczonego

3 łyżeczki mleka w płynie

słodzik

do ciemnej: kakao i aromat maślany, do jasnej: aromat cytrynowy i trochę cynamonu

 



 

sobota, 30 października 2010
Sałatka z witaminami

Pożywna i mega smaczna. Powstała z tego co akurat ostało się w lodówie:) Polecam:D


A potrzebne są:

1 jajo

kilka różyczek brokuła

5 dużych pieczarek

kilka plastrów szynki lun kawałki kurczaka ugotowanego

pół cebuli

szczypta przyprawy warzywnej do zup

serek wiejski lekki


Jajo ugotować na twardo, brokuł, pieczarki pocięte na ćwiartki ugotować na parze, cebulę i szynkę pokroić w kostkę i udusić na patelni z odrobiną wody. Ugotowane brokuły i pieczarki posypać szczyptą przyprawy warzywnej (dosłownie ociupinkę). Układać w misce warstwami: szynka i cebula, trochę serka wiejskiego,brokuły i pieczarki, jajo i reszta serka wiejskiego.

 

 

czwartek, 09 września 2010
"Powidła" rabarbarowe

Dzisiaj taki już lekkojesienny przepis na powidła, a może właściwie mus (ja wolę nazwę powidła:P) w którym w roli głównej występuje RABARBAR. Zachęcam Was gorąco do zrobienia, gdyż robi się go szybko, a dobrze zakręcony słoik z powodzeniem dotrwa do zimy, a może nawet dłużej:D Powidła wychodzą naprawdę smaczne i świetnie komponują się w deserach z aksamitnymi, śmietankowymi serkami homo. POLECAM!! PS. dla Adrijah:p

 

ok. 1-2 kg rabarbaru

słodzik wedle uznania (ja dawałam ok 4 łyżek w płynie)

pektyna w ilości 2 czubatych łyżek

aromat waniliowy wedle uznania

cynamon, korzenne przyprawy lub kilka goździków

 


 

Rabarabar NIEOBRANY!!!, lecz umyty pokroić w paski ok. 2cm i wrzucić do garnka, podlać go 1/3 szklanki wody i gotować do rozgotowania może ok 10 min. Następnie dodać słodzik, aromat i pektynę. Gotować jeszcze 5 min ciągle mieszając, by nie powstały grudy pektyny. Wyparzyć słoiki i napełnić je gorącą masą. Dobrze zakręcić i odwrócić do "góry nogami" do wystudzenia.

niedziela, 05 września 2010
CEBULOWY CHLEB

 

Śmiało stwierdzam iż owy chleb jest najlepszym jaki jadłam na magicznej diecie Dukana:P

Kocham ten odgłos krojonego chleba z przypieczoną skórką i ten właśnie taką ma.

Ze względu na otręby musi niestety wystarczyć na aż 4 dni:(




na keksówkę silikonową o wym 10x20 cm

12 łyżek otrąb

poł szklanki ciepłego mleka 0%

1 paczka drożdży sypkich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jaja

250 gram twarogu chudego

przyprawa dowolna (ja dodałam cebulę suszoną i trochę soli)


Otręby zmielić, dwie łyżki zostawić niezmielone. Żóltka oddzielić od białek i dodać je do sera. Do masy serowej dodać otręby, proszek do pieczenia, przyprawy i drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem. Białka ubić i dodać do masy. Wszystko wymieszać i wlać do formy. Masę posmarować odrobiną żółtka wymieszanym z mlekiem. Piec 45 min w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawic w piekarniku do wystudzenia. Chleb w piecu mocno wyrasta, ale po wyciągnięciu lekko opada. Ale jest pyyyszny!!!



i jeszcze taki wybrzuszony z piekarnika:P

 

 

poniedziałek, 30 sierpnia 2010
szarlotkorabarbarowiec

Ojejku, jak mnie tu dawno nie było... Oj zaniedbałam trochę bloga i nie tylko... w diecie też sobie trochę zaszalałam po nie-dukanowemu, ale stwierdziłam, że w końcu są wakacje czas by poszaleć ze znajomymi no i tak też było. Na szczęście te szaleństwo nie odbiło się znacznie na mnie (jupi!!!) i skończyło się zakazane żarło i potulnie wracam na Dukana...Ale wracając do bloga to w miarę czasu postaram się dodawać na bieżąco przepisy:D


Dawno, bo jakieś 2 miesiące temu skuszona niebiańską nazwą tj. BISZKOPT Z MUSEM RABARBAROWO-RÓŻANYM I BEZĄ ze strony Kuchenna szkoła przetrwania zrobiłam to ciacho i o dziwo nie zwalilo mnie z nóg owszem było dobre (mojej niedietowej mamie bardzo smakował) jednak po minimalnym liftingu ciacho mi bardziej zasmakowało

 


w pierwotnej wersji


 

 

 

po przeróbce (po posypaniu wierzchu ciasta mlekiem odtłuszczonym w proszku i cynamonem mniam!!)

 

czwartek, 15 lipca 2010
GALARETKA

 

Co tu dużo mówić jest pyszna!!! Zrobiona ekspresowo (no może nie licząc czasu spędzonego w lodówce) dosłownie z niewielu składników . Oj jak czasami niewiele do szczęścia brakuje...:P

POLECAM!!!

 

 

Składniki na 2 szklanki:

2 szklanki Lifta Malinowego

3 łyżeczki żelatyny

1/3 szkl wrzątku

 

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, Lifta  podgrzewać aż do odgazowania. Dodać rozpuszczoną żelatynę do napoju.  Przelać do  szklanek  i chłodzić w lodówce. (ja robiłam galertkę wieczorem i zostawiałam do stężenia na całą noc)  Co do dekoracji  mozna tu już fantazjować do woli  serek  homo, nutelka oczywiście u mnie jagody tylko w celach dekoracyjnych:D

Tagi: deser P/PW
11:30, tainnadukalinna
Link Komentarze (4) »
piątek, 25 czerwca 2010
SERNIKOWE SZALEŃSTWO

Mimo iż za sernikami nie przepadam zaimprowizowałam sernik (oczywiście po uprzednim przeglądnięciu innych blogów) no i muszę powiedzieć, że kurczę no dobry jest!!! Ma taki indywidualny smak jest taki mokry, ale zarazem leciutki jak pianka.


A potrzebne są:

2 jaja

500 dag quarku lub serka homo

aromat do wyboru u mnie wanilia

słodzik (dawałam na oko)

1 łyżka skrobi kuku

Białka oddzielić od żółtek i ubić. Żółtka, ser, aromat, słodzik i skrobię wymieszać, dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie. Wylać do formy okrągłej średnica ok 20cm wyłożnej papierem do pieczenia i piec ok. 40 min. w 180 stopniach.


BON APETIT!!!

20:16, tainnadukalinna
Link Dodaj komentarz »
CHLEB BĄDŹ BUŁKI OTRĘBIASTE


2 łyżki otrąb pszennych,

3 łyżki otrąb owsianych,

1 łyżka skrobi kukurydzianej,

7 g drożdży świeżych,

1 jajko,

50 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu,

5 łyżek mleka

Otręby zmielić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do nich połowę otrąb lub trochę mniej, by napęczniały. W misce wymieszać resztę otrąb z jajkiem, serkiem, skrobią i odrobiną soli do smaku, potem dodać mieszaninę drożdżową i wszystko razem wymieszać. Przelać do małej keksówki (u mnie silikonowa wyłożona papierusem do pieczenia) i piec w piekarniku w temp.180 stopni przez ok.15-20 min. ( sprawadzam wykałaczką czy ciasto nie jest czasem surowe) Po ostudzeniu przekrajam i mam dwie bułki czyli porcję na 2 dni.

 

Tagi: otręby P/PW
20:00, tainnadukalinna
Link Komentarze (1) »
Na dobry początek....

Witam gorąco wszystkie dukanowiczki! Na swoim blogu postanowiłam zamieszczać przepisy diety proteinowej dr. Dukana. Mam nadzieję, że staną się inspiracją do ubarwienia waszych codziennych dukanowych jadłospisów:)

A MÓJ PIERWSZY WPIS ZACZYNAM OD

PYSZNYCH

DROŻDŻÓWEK ZE SREM:)

gdy robiłam je za pierwszym razem to z tych poporcji wyszły dwie na prawdę wielkie drożdżówy, za drugim razem wyszły troszkę mniejsze.

 

 

Porcja na 2 dni lub dla 2 osób

ciasto:

6 łyżek mielonych otrąb (ja dałam 4 owsianych i 2 pszennych)

20 g drożdży suchych

2 jaja

2 łyżki serka homogenizowanego

2 łyżki słodzika

 

farsz:

4 łyżki zmielonego twarogu

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub proszku budyniowego ze skrobią kukurydzianą z Lidla)

aromat np.waniliowy

łyżka słodziku

Wszystkie składniki na farsz wymieszać.

 

Białka odzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Otręby, drożdże, żółtka , serek wymieszać mikserem. Odstawić ciasto na 30 min. Dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta uformować łyżką kopczyki o średnicy ok. 6 cm. Na środek wyłożyć łyżkę sera. Odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

SMACZNEGO!!!

01:04, tainnadukalinna
Link Dodaj komentarz »
Skopiuj CSS